FAQ

Wie is Marie Kondo?
Marie Kondo is opruimingsexpert, moeder en oprichtster van KonMari Media Inc. Daar naast is zij auteur van de wereldwijde bestsellers Opgeruimd!, Spark Joy en Opgeruimd! op het werk. Marie Kondo is tevens wereldwijd bekend van haar Netflix-shows Tidying up with Marie Kondo en Sparking Joy with Marie Kondo.

Sinds haar jeugd is Marie Kondo betoverd met het opruimen. Als 19 jarige universiteitsstudent in Tokio begon zij haar opruimadviesbedrijf. Tegenwoordig is Marie Kondo een gerenommeerde opruimexpert die mensen over de hele wereld helpt hun rommelige huizen om te vormen tot ruimtes van sereniteit en inspiratie.

Marie’s fascinatie voor opruimen werd voor het eerst gewekt toen ze nog maar vijf jaar oud was. Haar betovering met de pagina’s van haar moeders woon- en lifestylemagazines – van hun prachtige interieurdecoraties tot hun strategische schoonmaaktips – bracht Marie ertoe veel meer tijd te besteden aan het organiseren van haar poppen dan er daadwerkelijk mee te spelen.

In haar jeugd was Marie vooral hecht aan haar grootmoeder, Noriko. Haar moeiteloze opruimen en zorgvuldige, attente aandacht voor haar huis inspireerden Marie om te koesteren wat je bezit en met intentie en zorg te leven.

Op 15-jarige leeftijd raakte Marie gefascineerd door het vak van organisen na het lezen van ‘The Art of Disarding’, een bestseller in die tijd in Japan. Ze begon serieus met opruimen te werken en las elk boek over het onderwerp dat ze te pakken kon krijgen. Op dat moment dacht Marie dat opruimen betekende weggooien. En hoewel ze opruimde en opruimde (en weggooide en weggooide), leek haar kamer grijs en saai en zag ze er nooit opgeruimd uit.

Tijdens een bijzonder moeilijke opruimsessie werd Marie’s lichaam zwaar en viel ze flauw. Na twee uur kwam ze bij en dacht ze een stem te horen die haar zei ‘de items zorgvuldig en nauwkeurig te bekijken’. Voor haar zagen de items er toen uit alsof ze gloeiden. Op dit exacte moment realiseerde ze zich dat in plaats van te zoeken naar redenen om een item weg te gooien, ze naar redenen moest zoeken om ze te houden – en het concept ‘spark joy’ was geboren.

Wat houdt de KonMari methode in?
De KonMari-methode is een eenvoudige maar effectieve opruimmethode, die ervoor zorgt dat je nooit meer terugvalt in rommel. Het maakt gebruik van een uniek selectiecriterium – kiezen wat vreugde opwekt! Je kiest niet wat je weggooit, maar kiest ervoor om alleen de items te houden die je aanspreken. Door op te ruimen kun je je leven resetten en de rest van je leven doorbrengen omringd door de mensen en dingen waar je het meest van houdt.

De meeste opruimmethoden pleiten voor een aanpak per kamer of beetje bij beetje, waardoor je meer verplaatst dan dat je echt opruimt.

De KonMari-methode™ stimuleert het opruimen per categorie – niet per locatie – te beginnen met kleding en dan verder te gaan met boeken, papieren, komono (diverse items) en, ten slotte, sentimentele items. Bewaar alleen die dingen die tot het hart spreken en gooi items weg die niet langer vreugde opwekken. Bedank ze voor hun service – en laat ze dan dankbaar gaan.

Mensen over de hele wereld voelen zich aangetrokken tot deze methode en filosofie. Niet alleen vanwege de effectiviteit ervan, maar ook omdat deze methode veel belang hecht aan mindful zijn, dankbaarheid, naar binnen keren en gericht zijn op je mooiste toekomst.

“Het leven begint pas echt nadat je je huis op orde hebt gebracht.” – Marie Kondo

Waarom opruimen volgens de KonMari methode?
Opruimen is een krachtig hulpmiddel, maar het is niet de eindbestemming. Het echte doel van opruimen is om rommel op te ruimen, zodat je het leven kunt leiden dat je echt wilt. Wanneer je je huis op orde brengt met behulp van de KonMari Method™, heb je geen andere keuze dan naar je innerlijke stem te luisteren – want de vraag wat je wilt bezitten is eigenlijk de vraag hoe je je leven wilt leiden. Wanneer je je bezittingen opnieuw beoordeelt en je huis organiseert, vormt je het toneel voor een enorme transformatie. Dit is de magie van opruimen!
Wat betekent file folding?
Toen Marie Kondo The Life-Changing Magic of Tidying Up publiceerde, introduceerde ze een kenmerkende techniek voor het vouwen van kleding die talloze kasten heeft getransformeerd. Vaak wordt deze techniek ‘file folding’ genoemd. Marie ziet haar methode als veel meer dan dat. Door kleding netjes op te vouwen en verticaal/ rechtop te zetten – in plaats van ze op elkaar te stapelen – voorkom je kreuken, bespaar je ruimte en spreek je dankbaarheid uit voor elk item dat vreugde oproept. De resultaten zijn transformerend en ik leer je deze techniek graag.
Werk je in Kickstart en High Potential ook volgens de KonMari methode?

Dit is afhankelijk van wat het meest passend is om jouw doelen te behalen en van wat jij zelf graag wil. 

Kan ik als niet zzp’er ook voor High Potential in aanmerking komen?

Ja, dat kan zeker. High potential is er ook voor jou als niet zzp’er.

Staat je vraag er niet tussen? Neem contact met mij op! Ik help je graag verder.